Máte dotaz? Zeptejte se!

Kontaktní formulář

Jméno
Příjmení
Telefon
E-mail
Váš dotaz nebo zpráva
 
Zavřít

E-book ke stažení

E-mail
 
Zavřít
Menu

Změny v penzijním připojištění v roce 2016

V rámci tzv. III. pilíře je od nového roku změn celá řada a všechny vnímám jako pozitivní pro uživatele tohoto produktu. Smlouvy uzavřené do 30. listopadu 2012 jsou nazývány jako tzv. transformovaný fond. A smlouvy uzavřené od roku 2013 nazýváme je Doplňkové penzijní spoření (dále jen DPS). Změny u DPS :

 

  • Zrušení 18 let jako hranice pro uzavření smlouvy. Smlouvu nově bude moci uzavřít i zákonný zástupce pro nezletilé dítě. V takovém případě si účastník bude moci vybrat třetinu vlastních příspěvků v 18 letech věku, pokud smlouva běžela alespoň 120 měsíců a 24 měsíců před dosažením 18 let věku nedošlo k převodu od jiné penzijní společnosti.
  • Výplata pravidelné penze na dobu delší než 10 let bude osvobozena od daně z výnosů.
  • Věk pro nárok na jednorázové vyrovnání se vrací u Doplňkového penzijního spoření zpět na 60 let (doposud byl nárok na výplatu podmíněn přiznáním starobního důchodu). Pokud Vám do konce smlouvy zbývá více jak 15 – 20 let, doporučuji zvážit změnu z transformovaného fondu (kde jsou omezené možnosti investování a nízké zhodnocení) na

 

Doplňkového penzijní spoření, kde lze zvolit několik investičních strategií a v delším časovém horizontu může být výsledné zhodnocení klidně i dvojnásobné. Pokud máte již naspořenou větší částku, tak je velmi důležité jakou investiční strategii zvolíte. V posledních týdnech jsou akciové trhy velmi volatilní a doporučení investičního analytika může zachránit nemalé prostředky. Změna strategie je následně možná jednou za rok zdarma.

Než změnu z transformovaného fondu provedete, nezapomeňte, že kromě potenciálního vyššího zhodnocení tím na druhé straně zrušíte jiné možné výhody. Jednou z nich je tzv. “výsluhová penze“, tj. po 15 ti letech trvání smlouvy možnost výběru poloviny prostředků včetně státní podpory, příspěvků zaměstnavatele a zhodnocení. Pokud již Vám zbývá krátká doba k „výsluhové penzi“, převod bych na DPS bych ještě odložil.

 

  • Zvýšení částky, kterou si může účastník odečíst z daňového základu (platí až od 1. 1. 2017). U fyzických osob bude možnost odpočtu vkladů z daňového základu až 24 000 Kč ročně (doposud 12 000 Kč ročně), což znamená, že od příštího roku je třeba spořit měsíčně 3 000 Kč pro plné využití státních subvencí (doposud to bylo 2 000 Kč měsíčně). Změna je opravdu platná od příštího roku, tak si nenechte namluvit, že je nezbytně nutné vklad navýšit již nyní.
  • Zvýšení částky, kterou může účastníkovi přispívat zaměstnavatel (platí také až od 1. ledna 2017). Vklad zaměstnavatele na smlouvu penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření u zaměstnanců bude osvobozen od platby daně z příjmů a sociálního a zdravotního pojištění až do výše 50 tisíc korun ročně (dříve 30 000 Kč ročně).

 

 

Ondřej Marek, majetkový poradce, ondrej.marek@sbelter.cz

 

2010-2024 © Refixace.cz. Všechna práva vyhrazena. Kontaktní informace.